21 травня 2021 року за ініціативи Асоціації міст України Володимир Зеленський провів нараду, де обговорили проблемні питання забезпечення природним газом підприємств комунальної теплоенергетики.

За підсумками наради  представники Уряду, правління НАК «Нафтогаз України» та АМУ домовилися про наступне:

1.  До 30 травня 2021 року НАК «Нафтогаз України» має запропонувати підприємствам ТКЕ постачання природного газу на умовах річного контракту за ціною 7 400 грн/тис. куб. м (з ПДВ). Таке постачання буде здійснюватися на умовах післяплати, без застосування штрафних санкцій за щодобові не баланси споживання природного газу та його недобір.

2. НАК «Нафтогаз України» звернеться до Державної виконавчої служби України з листом щодо зняття арештів з рахунків підприємств теплопостачання.

 3. Найближчим часом Верховна Рада України повинна ухвалити Закон, яким будуть списані борги підприємств теплопостачання за спожитий природний газ, а також відшкодовано заборгованість з різниці в тарифах, яка виникла до травня 2021 року.

 4. Верховна Рада має проголосувати зміни до Бюджетного кодексу України в частині надання можливості органам місцевого самоврядування здійснювати місцеві запозичення з метою забезпечення придбання природного газу для потреб підприємств ТКЕ.

  В Асоціації міст України переконані, лише за таких умов підприємства теплопостачання зможуть продовжити забезпечувати мешканців населених пунктів гарячою водою, а з жовтня –  централізованим опаленням.  

Нагадаємо, 20 травня 2021 року НАК «Нафтогаз» припинив постачати підприємствам теплопостачання природний газ за режимом «Покладення Спеціальних Обов’язків». Учасники ринку природного газу були б змушені купувати газ у «Нафтогазу» чи інших постачальників за новими умовами. Утім теплоенергетика поки не готова працювати в ринкових умовах, з 100% передоплатою придбання газу.

ДО УВАГИ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ!

АМУ рекомендує підприємствам комунальної теплоенергетики укладати угоди на постачання природного газу тільки після надходження комерційної пропозиції від НАК «Нафтогаз України», яка передбачатиме ціну 7 400 грн/тис. куб. м (з ПДВ).

Чернігівське РВ АМУ

Офіс реформ у Чернігівській області