Фото без опису

Виплати для внутрішньо переміщених осіб (ВПО)

Кожна внутрішньо переміщена особа, яка зареєструвалася відповідним чином, може отримувати виплати до кінця війни. Для цього потрібно бути включеним до Єдиної інформаційної бази даних про ВПО.

Виплати здійснюються за рахунок держбюджету щомісяця з дня звернення на період введення воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування. Особи з інвалідністю та діти мають право на отримання 3000 грн щомісяця, інші ВПО — по 2000 грн.

Для отримання допомоги такі громадяни мають звернутися до органу соцзахисту, ЦНАПу чи подати заяву через додаток «Дія».

Компенсації за комунальні послуги на одного переселенця

Власники житла, які розмістили у себе внутрішньо переміщених осіб (ВПО), можуть отримати компенсації витрат на житлово-комунальні послуги. Умова таких виплатвідсутність стягування плати за оренду з ВПО, а також не отримання ними адресної допомоги з попереднього розділу.

Сума компенсації за кожен людино-день — 14,77 грн. Це 443,1 грн за 30 днів на одного переселенця. Виплати здійснюються виключно в безготівковій формі.

Для отримання компенсації власник житла має звернутися із відповідною заявою до органу місцевого самоврядування.

 

Також

Якщо у людей зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження житло, і вони подали заявку на відшкодування відповідних втрат, то їм надаватиметься статус ВПО навіть якщо вони не переїжджали в інший населений пункт. Такі сім’ї мають право отримати допомогу на проживання як ВПО, що надається у розмірах: для осіб з інвалідністю та дітей – 3000 гривень на місяць; для інших осіб – 2000 гривень на місяць.

!!! Звернутися з заявою треба до 30 квітня 2022 року включно, для того щоб допомога ВПО була призначена за березень і квітень.