Фото без опису

Через війну Олександра Рєзнік у 2022 році переїхала з Куп’янського району Харківської області на Чернігівщину. На новому місці працевлаштуватись і безкоштовно здобути іншу професію їй допомогла служба зайнятості.

До повномасштабного вторгнення жінка працювала прибиральницею службових приміщень. Жили з родиною не на одну заробітну плату, а ще – тримали велике господарство. Все кардинально змінила війна. Чоловік залишився в окупації приглядати за господарством, а Олександра переїхала до старенької мами в село Браниця Бобровицької громади. Згодом і чоловікові вдалося переїхати до неї.

На новому місці по допомогу в працевлаштуванні переселенка звернулася до служби зайнятості. Олександра була згодна на будь-яку роботу, яка приносить стабільний заробіток, бо не боялася важкої праці, та й гроші для життя були потрібні. Тому, коли фахівці служби зайнятості запропонували їй вакансію кухонної робітниці в Браницькому відділенні ТОВ «Земля і Воля», вона погодилася. Понад рік Олександра сумлінно працювала, виконуючи підсобну роботу на кухні. Її старання й уміння оцінили на підприємстві і запропонували підвищення, але для цього жінці була потрібна відповідна освіта. Так, в пригоді стала пропозиція фахівців служби зайнятості – отримати ваучер на навчання і здобути професію кухаря. Навчання тривало 3 місяці. За цей час вона дистанційно опанувала теорію в Чернігівському професійному ліцеї залізничного транспорту, і пройшла виробничу практику в роботодавця. Таким чином, у короткий термін, за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, Олександра отримали нову затребувану професію і тепер працює на тому ж підприємстві, але вже кухарем.

До речі, право на отримання ваучера мають лише громадяни певних категорій. Серед них: люди віком старше 45 років (до настання пенсії за віком), ветерани, учасники бойових дій; внутрішньо переміщені особи працездатного віку; люди з інвалідністю; ті, хто отримали поранення внаслідок військової агресії, або пройшли полон.

Усі бажаючі повинні мати професійно-технічну, фахову передвищу чи вищу освіту і не бути зареєстрованими в службі зайнятості як безробітні.

Для отримання ваучера потрібно подати заявку онлайн або особисто звернутися до найближчого центру зайнятості.

Детально тут https://www.dcz.gov.ua/profnavch/voucher

Чернігівський обласний центр зайнятості