Фото без опису

Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачено, що призначення пенсії за віком здійснюється автоматично або за зверненням особи на підставі заяви.

У разі подання заяви про призначення пенсії через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України або засобами «Порталу Дія», днем звернення за призначенням пенсії вважається дата її реєстрації на вебпорталі Фонду або засобами «Порталу Дія».

Якщо до заяви про призначення пенсії, поданої у вищезазначений спосіб, додано не всі необхідні документи, орган Пенсійного фонду України письмово повідомляє про це заявника через електронний кабінет користувача.

 За умови подання документів не пізніше трьох місяців із дня повідомлення про необхідність подання додаткових документів днем звернення за призначенням пенсії вважається дата реєстрації заяви на вебпорталі Пенсійного фонду України або засобами «Порталу Дія».

Чи збільшиться розмір пенсії, якщо людина вирішить вийти на пенсію пізніше 60 років?

У законі про пенсійне страхування є норми, які заохочують громадян до більш пізнього виходу на пенсію. Йдеться про призначення пенсії “з відстрочкою”. Тим, хто набув право на страхову пенсію за віком, але після досягнення пенсійного віку виявив бажання працювати та отримувати пенсію пізніше, основний розмір пенсії збільшується: 

  • у разі відстрочення виходу на пенсію на строк до 60 місяців – на 0,5% за кожен повний місяць страхового стажу, наступний за місяцем досягнення пенсійного віку;
  • у разі відстрочення виходу на пенсію на строк понад 60 місяців – на 0,75% за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку.

Підвищення розміру пенсії за неповний місяць страхового стажу не здійснюється.

Тобто якщо людина відстрочить свій вихід на пенсію на один рік, то отримає надбавку до пенсії у розмірі 6% (0,5% х 12), за два роки більш пізнього виходу на пенсію – 12% (0,5% х 24) тощо. Що стосується відстрочки на шість років (72 місяці) – це збільшення основного розміру пенсії на 54% (72 х 0,75%).

Пенсія за віком “з відстрочкою” призначається за зверненням пенсіонера, як правило, з першого числа місяця, в якому подано звернення. 

 

Як допомога надається по вагітності та пологах ФОПам?

В Україні право на виплати за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, в тому числі на допомогу по вагітності та пологах, мають застраховані особи (Закон України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”).

Фізична особа-підприємець (ФОП) є страхувальником, оскільки є платником єдиного внеску за себе, як за застраховану особу. Так, допомога по вагітності та пологах надається ФОП у разі сплати у встановленому законом порядку єдиного внеску за місяці розрахункового періоду та за місяць настання страхового випадку.

Водночас, якщо єдиний внесок не сплачено за місяці розрахункового періоду (наприклад, жінка-ФОП скористалась наданим законом правом і тимчасово з 01.03.2022 не сплачує єдиний внесок за себе) або сплачено, однак не за всі місяці, та одночасно є сплата за місяць настання страхового випадку, ФОПу, як застрахованій особі, в разі настання страхового випадку надається допомога по вагітності та пологах. 

Довідка

Сплата єдиного внеску в місяцях розрахункового періоду впливає на визначення розміру страхової виплати. 

Якщо ж єдиний внесок у місяці настання страхового випадку ФОП не сплачено, то страхова виплата по вагітності та пологах не надається. Така жінка-ФОП може звернутись за отриманням допомоги до органу соціального захисту населення.

Підставою для призначення виплати є лікарняний, який формується в Електронному реєстрі листків непрацездатності на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність (Порядок видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17.06.2021 № 1234).

Підставою для фінансування коштів є подана до Пенсійного фонду України заява-розрахунок. 

Важливо!

Виплата допомоги ФОП призначається за наявності відомостей у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування про нарахування та сплату нею єдиного внеску в місяці розрахункового періоду та за місяць настання страхового випадку. Такі відомості подаються у звіті з типом “довідковий“ / “звітний“ залежно від дати початку випадку непрацездатності, включаючи місяць настання випадку непрацездатності.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області

Фото без опису