Фото без описуУмови надання та тривалість щорічних основних відпусток регулюють Закон України «Про відпустки» та Порядок надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.1997 № 346.

Відповідно до Закону України«Про правовий режим воєнного стану»від 12.05.2015 № 389-VІІІ, під час дії воєнного стану діють обмеження та особливості організації трудових відносин, що установлені Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022№ 2136-IX (далі – Закон № 2136).

Частиною 3 ст. 1 Закону № 2136 визначено, що у період дії воєнного стану не застосовуються норми законодавства про працю у частині відносин, що врегульовані зазначеним Законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 12 Закону № 2136 у період дії воєнного стану щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарні дні,що також передбачено ст. 6 Закону України  «Про відпустки», та ст. 75 Кодексу законів про працю України, якими встановлено мінімальні гарантії щодо тривалості щорічної основної відпустки.

Подовжена тривалість щорічної основної відпустки для педагогічних працівників закладів освіти не скасовується, а лише обмежується на період дії воєнного стану. Надання невикористаних у період дії воєнного стану днів щорічної відпустки не втрачається, а має бути надано після закінчення дії воєнного стану.

У разі неможливості надання невикористаних днів відпустки (у випадку, якщо почнеться новий навчальний рік) за бажанням працівника частину щорічної відпустки може бути замінено грошовою компенсацією згідно із ст.24 Закону України «Про відпустки». При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.

Також, у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за усі невикористані дні відпусток відповідно до ст. 24 Закону України «Про відпустки».

Отримати відповіді на найпоширеніші питання з трудового законодавства та безпеки праці громадяни можуть на інформаційному порталі Держпраці (http://www.pratsia.in.ua/)

 

Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю та аналітичного забезпечення  Управління                  Держпраці у Чернігівській області Олександр ЗАЛУГОВСЬКИЙ