Співробітники Служби безпеки України викрили мешканця м. Чернігова, який закликав у соціальних мережах до захоплення державної влади в Україні.

Слідчі СБУ встановили, що чернігівець у власному акаунті, створеному в одній із заборонених соцмереж, поширював матеріали, які містили заклики до повалення конституційного ладу та антидержавних насильницьких дій.

Крім того, чоловік пропагував діяльність терористичних угруповань, що діють на тимчасово окупованих територіях, поширював російські наративи щодо «нацизму» та підтримував інші інформаційні кампанії російської пропаганди.

Деструктивні матеріали чоловік отримував із російських пропагандистських інтернет-видань.

Лінгвістична експертиза засвідчила, що ці матеріали містять публічні заклики, направлені на порушення основ національної безпеки.

Під час проведення обшуку за місцем проживання агітатора правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку та мобільні пристрої із доказами здійснення антиукраїнської діяльності.

Слідчі СБУ повідомили зловмиснику про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 109 (публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій) Кримінального кодексу України.

Наразі матеріали кримінального провадження скеровано до суду.

Заходи із викриття ворожого агітатора проводилися кіберфахівцями Управління СБ України в Чернігівській області під процесуальним керівництвом Чернігівської обласної прокуратури.

За інформацією Управління СБ України в Чернігівській області