Фото без описуКрути – невеличка вузлова станція між Ніжином і Бахмачем на Чернігівщині, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Тут вранці 29 січня 1918 розпочався наступ на українські позиції 4-тисячного більшовицького загону петроградських і московських червоногвардійців на чолі з есером Муравйовим. Українське військо, якому судилося вступити в сутичку, налічувало близько 300 бійців Студентського куреня, 250 – Першої української військової школи та майже 40 гайдамаків – оце й усе.

Бій тривав до вечора. Українцям вдалося завдати росіянам значних втрат і стримати наступ до темряви. Потім під тиском ворога більшість підрозділів організовано відступили до ешелонів на станції неподалік і вирушили в бік Києва, руйнуючи за собою залізничні колії. Але одна студентська чота – 27 юнаків, заблукавши у темряві, повернулася до станції Крути, яка на той час уже була зайнята більшовиками. 27 полонених юнаків (студентів і гімназистів) було розстріляно. Наймолодшим полеглим було по 16 років.

Завдяки звитязі та сміливості українських воїнів більшовицький наступ на Київ було зупинено на чотири дні, що дало змогу укласти Брестський мир між Українською Народною Республікою і державами Четвертого союзу. Цим документом Україна визнавалась самостійною державою з західним кордоном, що існував між Австро-Угорщиною й Росією до 1914 року.

Подвиг молоді під Крутами став символом мужності та безмежної любові до Батьківщини.

За часів радянської влади про цей подвиг забули на довгих 70 років, до отримання Україною незалежності. Тільки останнім часом історики почали активно вивчати наявні матеріали. І хоча зараз виникає більше питань, ніж відповідей, незмінним залишається один факт: битва під Крутами - одна з визначних сторінок історії України, яку ми маємо пам'ятати.

В читальній залі Ріпкинської бібліотеки для дорослих відбулась година-реквієм "Коли стають до зброї діти - народ цей не перемогти!" та обладнана книжкова виставка "Згадаймо юність, що згоріла в Крутах".

ПАМ`ЯТАЙ ПРО КРУТИ!

Фото без опису

Фото без опису