Фото без опису

Повномасштабне вторгнення росії в Україну розділило життя багатьох українці на «до» та «після». До 24 лютого Юлія Корнієнко працювала в друкарні рідного Куп’янська, що на Харківщині, палітурником, «після» - знайти нову роботу в іншому регіоні України їй допомогла служба зайнятості.

Російські війська захопили Куп'янськ у перші дні повномасштабного вторгнення. Місто й довколишні села перебували в окупації майже сім місяців. Після звільнення місто стало прифронтовим та перебуває під постійними обстрілами. Жити за таких умов та ще й з дітьми неможливо, тому після деокупації Юлія разом зі своєю родиною переїхали до Чернігова - місто хоча й чуже та незнайоме, але саме тут живуть їхні родичі.

«Куп’янськ – невеличкий, тому спочатку у великому місті нам було важко, але заради дітей, яким потрібно навчатися, ми тут залишилися. За два роки звикли, і тепер Чернігів вже не здається таким масштабним, навпаки він – охайний і затишний», - говорить переселенка.

Спочатку на новому місці роботу знайшов чоловік Юлії, їй же відразу так не пощастило. Тому по допомогу в працевлаштуванні жінка звернулася до служби зайнятості, де їй запропонували вакансію оброблювачки замовлень в ательє-магазин «Голочка».

«Я приймаю і видаю замовлення, розраховую людей, допомагаю дівчатам в ательє (роблю те, що вмію: прасую, складаю речі, можу кроїти по лекалах). А от шити не вмію», - каже колишня безробітна.

Новою працівницею задоволена і власниця ательє-магазину Олена Кисельова. Працевлаштувавши на роботу двох переселенок, вона, крім сумлінних працівниць, отримала ще й приємний бонус від служби зайнятості: компенсацію витрат на оплату їх праці. Ця програма діє на період воєнного стану та протягом 30 календарних днів після його скасування. Щомісячний розмір такої компенсації на сьогодні – 8 000 грн і вона надається до 3 місяців - за працевлаштування ВПО та до 6 місяців - за працевлаштування ВПО з інвалідністю.

Для отримання компенсації роботодавцю потрібно не раніше, ніж через 5 календарних днів після працевлаштування ВПО, подати до центру зайнятості заяву та пакет документів. Це можна зробити особисто під час відвідування центру зайнятості, надіславши на адресу електронної пошти або через портал Дія https://is.gd/xNWp5W

Хоча робота і Чернігів Юлії подобаються, але після закінчення війни вона мріє повернутися до рідного міста, бо там її дім, там чекають батьки. У харківському виші навчається син, щоправда, зараз онлайн. А ще - додому повернеться чоловік, який нині боронить Україну в лавах ЗСУ. Тож жінка вірить, що буде перемога, і їхня родина знову разом житиме в рідному місті.

З питань отримання компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування ВПО звертайтеся безпосередньо в центри зайнятості або на наш канал онлайн-підтримки в Telegram https://t.me/pitrymkaDSZChernigiv

Чернігівський обласний центр зайнятості