Фото без опису

Менеджер, інженер з охорони праці, оператор комп’ютерного набору, оператор верстатів з програмним керуванням, оператор мийної установки, кондитер, продавець, водій, охоронник – це далеко неповний перелік робочих місць, облаштованих роботодавцями Чернігівщини для людей з інвалідністю в рамках однієї з компенсаційних програм служби зайнятості.

Програма діє з серпня 2023 року та передбачає відшкодування витрат на придбання спеціалізованих столів і крісел, підйомників, поручнів, розсувних дверей, транспортерів, брайлівських клавіатур, портативних пристроїв, спеціального програмного забезпечення тощо.

Про які суми йдеться? Наразі за облаштування робочого місця для людей з I групою інвалідності можна отримати компенсацію до 106,5 тис. грн, з II групою – до 71 тис. гривень.

«Кожна людина, незалежно від стану здоров’я, повинна мати комфортне та безпечне робоче місце. Враховуючи реалії війни, ми розуміємо, що людей з інвалідністю буде більше. Ми не можемо нехтувати їхнім кадровим потенціалом. Наш обов’язок - забезпечити всім рівні можливості працювати та реалізовувати себе», — зазначила директорка Чернігівського обласного центру зайнятості Людмила Ключник.

Якщо говорити мовою цифр, то за час дії програми на Чернігівщині вже 20 роботодавців отримали компенсацію за облаштування  20 робочих місць для громадян з інвалідністю. Загальна сума компенсацій склала майже 1,5 млн. гривень.

Як оформити компенсацію?

Це можна зробити як онлайн — через «Дію», так і офлайн у центрі зайнятості за місцем провадження своєї господарської діяльності. Роботодавець має облаштувати робоче місце для людини з інвалідністю і протягом 90 днів з моменту працевлаштування подати заяву про відшкодування витрат, додавши копії необхідних документів. Розгляд справи займе 10 робочих днів і,  у разі позитивного рішення, протягом 5 днів кошти надійдуть на рахунок роботодавця.

Детальніше про послугу та подати заяву через портал Дія https://is.gd/JODgcr