Фото без опису                Торгівля людьми є злочинним бізнесом, який не оминає жодної країни світу. Це сучасна форма рабства, що грубо порушує права людини.

            В Україні встановлено кримінальну відповідальність за торгівлю людьми. У Кримінальному кодексі України покарання за торгівлю людьми передбачено статтею 149, яка визначає злочинні дії: вербування, переміщення, переховування, передачу або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шантажу чи уразливого стану особи.

            Торгівля людьми здійснюється з метою поневолення, основними формами якого вважають: примусову працю; сексуальну експлуатацію; працю за борги; боргове рабство серед трудових мігрантів; підневільне домашнє служіння; примусову дитячу працю; використання дітей як солдат; сексуальну експлуатацію дітей.

            Якщо щодо людини вчинялися наступні дії, знайте, що це ознаки торгівлі людьми:

забрали паспорт або інші документи; позбавляли вільного пересування та спілкування з рідним; пообіцяли добре оплачувану роботу (за кордоном чи в Україні), а потім не заплатили обіцяних грошей; погрожували, били, ґвалтували, знущалися над людиною або чинили психологічний тиск; за допомогою фізичного чи психологічного насильства примушували виконувати роботу, якою особа не хотіла займатися; примушували відпрацьовувати неіснуючі борги; працю людини використовували, не виплативши повністю або частково обіцяної заробітної плати; людина не мала можливості за власним бажанням кинути роботу;

примушували працювати понаднормово, при цьому реальні умови роботи були значно гірші, ніж обіцяли; попри волю людини примушували жебракувати, здійснювати злочинну діяльності або використовували у збройному конфлікті та ін. схожі дії.

            Жертвою торгівлі людьми може стати будь-хто, будь-яка людина, незалежно від статі, віку, соціального статусу, рівня освіти тощо. Однак, у першу чергу, до групи ризику можуть потрапити такі категорії осіб, як безробітні люди працездатного віку; жителі сільської місцевості; люди, які мають низький рівень доходів; особи, що працюють за кордоном нелегально; особи, що нелегально виїжджають за кордон або нелегально в’їжджають та перебувають на території тієї чи іншої країни; люди, що користуються послугами сайтів та застосунками знайомств або шукають посередництва для укладання фіктивних шлюбів; особи, які працюють у сфері розваг; особи, які раніше вже були жертвами торгівлі людьми; діти, в тому числі – діти-сироти, бездоглядні діти або, позбавлені батьківського піклування тощо.

            При прийнятті рішення працевлаштування за кордоном корисно звернутись за посиланнями https://www.527.org.ua/ та https://www.stoptrafficking.org/.

            Посилання на урядову гарячу лінію 1545 на порталі https://1547.ukc.gov.ua/ є необхідним щодо отримання інформації стосовно протидії торгівлею людьми.

            Якщо ви або ваші близькі та знайомі ПОСТРАЖДАЛИ ВІД ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ звертайтесь:

1547- Гаряча лінія з протидії торгівлі людьми;

527- Національна Гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми;

102 – Поліція;

112 – Служба екстреної допомоги в ЄС.

Дізнайтесь як розпізнати примусову працю та не стати жертвою торговців людьми:  https://www.pratsia.in.ua/forced_labour.php

Інформацію надав :

Головний державний інспектор відділу з питань праці

управління інспекційної діяльності у Чернігівській області

Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці  

О.ЗАЛУГОВСЬКИЙ