Фото без опису

У  січні 2024 року в с. Великі Осняки зареєстрований випадок лептоспірозу у жінки, викликаний L.Icterohaemorrhagiae. У  2023 році лептоспірозом захворіли  в смт. Ріпки  2   людини, в тому числі однорічна дитина. Впродовж 2020- 2022 років випадки лептоспірозу не реєструвалися на території Ріпкинської територіальної громади.

           Лептоспіроз – особливо-небезпечна інфекція, що передається аліментарним (через воду і продукти харчування, інфіковані лептоспірами), контактним (під час купання у інфікованих лептоспірами водоймищах, різних видів сільськогосподарських робіт, у разі укусу хворими тваринами, пошкодження шкіри інфікованими предметами) та аспіраційним (під час заготівлі сіна і сільськогосподарських продуктів) шляхами. Особливу небезпеку в зараженні людей становлять водойми із стоячою водою, береги яких зарослі кущами, або які використовуються для водопою сільськогосподарських тварин, де мешкають пацюки та миші, які забруднюють їх своїми виділеннями. При захворюванні в людини відмічається на початкових стадіях лихоманка, ознаки загальної інтоксикації, тому початок захворювання на лептоспіроз можна сплутати з грипом чи іншими простудними інфекціями. Але вслід за первинним проявами, якщо не проводиться лікування, наступає друга стадія захворювання, яка визначається ураженням нирок, печінки, нервової системи і, навіть, при важкому перебігу хвороби – ураженням серцево-судинної системи. В разі, якщо хворий пізно звертається за медичною допомогою, коли вже уражаються нирки, захворювання, як правило, закінчується загибеллю людини.

Щоб попередити це захворювання, слід дотримуватись наступних правил:     

 - не вживати для пиття не кип’ячену воду з відкритих водоймищ, неперевірених вододжерел;

  - слід уникати купання у водоймищах із стоячою водою, або які використовують для водопою сільськогосподарських тварин ;

 - захищати джерела питної води та продукти харчування від доступу гризунів;

 - проводити регулярне знищення гризунів у житлових приміщеннях та місцях тримання худоби;

 - дотримуватись  правил особистої гігієни при догляді за худобою – доцільно працювати в рукавичках, регулярно мити руки, не їсти і не палити під час роботи;

 - працюючи на присадибній ділянці, остерігатись поранень – користуватись відповідним одягом та взуттям, захисними рукавичками.

 - впорядковувати території населених пунктів та власних садиб, не допускати влаштування несанкціонованих звалищ побутових відходів – місць виплоду гризунів.