Фото без опису

Ріпкинське відділення Чернігівського міськрайонного відділу ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» інформує про захворюваність на гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) з початку епідемічного сезону та  за 4 тиждень по Ріпкинській територіальній громаді.

            Показник захворюваності на ГРВІ серед населення Ріпкинської територіальної громади за 4 тиждень  2024 р. перевищив епідемічний поріг на 18,47% та складає 240,2 на 100 тис. населення, що відповідає високому рівню інтенсивності епідемічного процесу. Захворюваність на ГРВІ в порівнянні з минулим тижнем збільшилася на 13,3 %, діти становлять 47,1%. Розподіл за віковою структурою захворілих дітей становить: 0-4 років – 12,5%, 5-14 років -  87,5%.

            З початку епідемічного сезону (з 02.10.2023 р. по 21.01.2024 р.)  по Ріпкинській  територіальній громаді захворіло 4,8 % населення, з них хворі на COVID-19 склали 8,6%.

            За 16 тижнів епідемічного сезону  діти з числа захворілих на ГРВІ склали 56,2 %, з їх числа хворі на COVID-19 – 15,5 % .

            Показник охоплення вакцинацією проти грипу жителів громади залишається низьким: від початку епідсезону вакциновано проти грипу 58 осіб.

            Враховуючи зазначене, з метою недопущення подальшого зростання захворюваності на  гострі респіраторні вірусні інфекції серед населення Ріпкинської ТГ,  рекомендуємо забезпечити посилення профілактичних та протиепідемічних заходів:

  • обмежити масові заходи в закритих приміщеннях підприємств, установ та організацій;
  • забезпечити використання одноразових масок медичними працівниками КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Здорова родина», КНП «Ріпкинська центральна лікарня», працівниками підприємств, установ та організацій, закладів торгівлі та громадського харчування, Ріпкинського  ліцею ім. С. Русової, Ріпкинського, Замглайського, Вербицького, Радульського ліцеїв, ЗДО «Веселка» смт.Ріпки, ЗДО «Колосок» смт.Ріпки, ЗДО «Малятко» смт.Замглай, ЗДО «Рукавичка» с. Вишневе;
  • проведення дезінфекційних заходів (вологі прибирання з використанням дезінфікуючих засобів у приміщеннях);
  • дотримання нормативних показників температури повітря та режиму провітрювання в приміщеннях підприємств, установ та організацій, закладах освіти;
  • забезпечити необхідні умови для дотримання працівниками правил особистої гігієни (рукомийники, мило, антисептики для обробки рук, одноразові рушники, серветки тощо).

              Також просимо розмістити на офіційному сайті Ріпкинської селищної ради наступні рекомендації по профілактиці грипу та ГРВІ для ознайомлення населення:

  • Уникати скупчень людей для зменшення вірогідності контактів із хворими людьми.
  • Користуватися одноразовими масками при необхідності, щоб захистити себе чи оточуючих від зараження. Хвора людина повинна використовувати маску лише в одному випадку: якщо їй доводиться перебувати серед здорових людей, не захищених масками. Маска ефективна, тільки якщо вона прикриває рот і ніс. Важливо пам'ятати, що у будь-якому випадку маску потрібно замінити, як тільки вона стане вологою чи забрудниться. Найкраще користуватися стандартними медичними масками, що мають вологостійку поверхню і довго залишаються ефективними. Використані маски необхідно одразу викидати у смітник.
  • Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання — як у помешканні, так і в робочих приміщеннях,
  • Дотримуватися гігієни рук — необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту.
  • Дотримуватися респіраторної гігієни - користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками, як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті. Використані серветки необхідно одразу викидати у смітник, оскільки вони також можуть стати джерелом зараження. Прикривати рот і ніс під час кашлю та чхання — аби запобігти розпорошенню інфікованих краплин слизу, які є основним джерелом зараження. Бажано робити це за допомогою одноразових серветок, які після використання одразу викидати у смітник. Якщо Ви прикрили рот руками, їх необхідно одразу вимити з милом чи обробити дезінфікуючим гелем, інакше усі ваші наступні дотики становитимуть небезпеку для інших.
  • Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми — для підвищення опірної здатності організму. Це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням.
  • Залишатися вдома при перших ознаках хвороби. Якщо вас непокоїть стан вашого здоров'я, необхідно обов'язково звернутися до лікаря, викликавши його додому, і в жодному разі не ходити до лікувально-профілактичного закладу самостійно. Цим ви ризикуєте спровокувати погіршення власного стану і створити небезпеку зараження для інших людей.

           

 

 

Завідувач Ріпкинського відділення Чернігівського міськрайонного відділу ДУ «Чернігівський обласний центр

контролю та профілактики хвороб МОЗ України»                                                                 Тетяна РУГАЛЬ

 

Наталія БЕРДНИЧЕНКО 3 12 95