Фото без описуНе щастить з пошуком роботи? Альтернативою безробіттю може стати патронат.

Патронат – це «швидка сімейна допомога» дитині та її сім’ї, яка передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання нею, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

 Хто такий патронатний вихователь?

Патронатний вихователь — це особа, яка за участю членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї.

Водночас патронатні вихователі працюють 24 години на добу, 7 днів на тиждень, без вихідних та відпусток, не маючи можливості прийти з роботи, бо вони живуть на роботі. Отож, серед вимог допатронатного вихователя є заборона займатися іншою трудовою діяльністю.

Хто може бути патронатним вихователем?

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні.

Порядок створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователязатвердженопостановою Кабінету Міністрів України від 20.08.2021 № 893.

 Який розмір оплати послуг патронатного вихователя?

Це 5 прожиткових мінімумів.

 Куди звертатися, аби стати патронатним вихователем?

Якщо ви не маєте роботи, проте любите дітей та маєте щире бажання дати їм сімейний затишок та турботу, звертайтеся до служби у справах дітей, підрозділи якої є в кожній територіальній громаді.